Metamarknadsföring av Augmented Reality

Din första tanke är att du kan göra något fantastiskt spännande med Augmented Reality och din produkt i en reklamkampanj. Du vill göra något webbaserat och koppla ihop det med en fysisk del av kampanjen t ex en lansering i butik eller kanske en koppling från en annons i ett magasin eller en förpackning. Vad ska du nu tänka på?


Optimera din idé!

Först och främst behöver Augmented Reality-upplevelsen i sig vara ”säljande” och gjord på ett sätt så att man som användare har intresse av att sprida vidare till sin bekantskapskrets eller att själv göra ett återbesök.

  • Ett sätt att uppnå det är att så att säga spelifiera AR-upplevelsen som det populärt heter. Det finns mycket bra information om det här ämnet (gamification) och här är ett exempel på Augmented Reality-marknadsföring med tydlig spelkoppling.
  • Andra sätt är genom att göra din AR-upplevelse till en nytto/funktionsapplikation.
  • Ytterligare ett sätt är att uppdatera budskap i applikationen över tid – man måste gå in vid olika tillfällen för att ta del av det senaste erbjudandet. (Tankeexempel: adventskalender, rabatterbjudande vecka 25 etc).

Okej, det var själva AR-applikationen.

 

Optimera allt annat

Sedan kan du ha i åtanke att en AR-applikation behöver lite kringmaterial som exempelvis en landningssida på Internet för publicering och en instruktions/reklamfilm – så din budget behöver alltså räcka till mer än enbart själva AR-appen. Det går att distribuera applikationen på andra sätt också, men det här är det vanligaste och självklart ska analytics (t ex Google Analytics) kopplas till denna landningssida.

I detta stadium är det så klart viktigt med användarvänlighet och tydlighet för att inte tappa besökaren utan tvärtom fånga den. Det är en konst att göra siter lockande och lättnavigerade och det gäller även filmer. Den här guiden (PDF) är ganska omfattande just för att göra bra instruktionsfilmer. Ok! Nu har du gjort en Grym Augmented Reality-kampanj.

 

Din egen virala AR-kampanj

Dags att luta sig tillbaka och vänta på att den ska bli viral? Det kan ju hända att den blir det. Medans du väntar kan du hjälpa folk att hitta till din applikation och sedan hjälpa dem att sprida vidare den till ännu fler. Här är några bra länkar på ämnet om hur man uppnår digital viralitet: Pay with a tweet är ett bra verktyg, ladda också ned boken och läs sidan 93-133.

 

… och metamarknadsföring

Det blir ett väldigt långt inlägg att redogöra för alla sätt att marknadsföra din skapelse, men min poäng är redan nådd: Generellt på Internet gäller att du behöver hjälpa folk att hitta till din produkt eller ditt budskap och sedan att sprida det vidare – och det gäller även din Augmented Reality-kampanj. Med andra ord kan man nästan se det som ”marknadsföring av marknadsföringen”.

 

Här är några av de verktyg du kan ta användning av.

  • Youtube / Flickr (jobba med ranking och träffar av din instruktionsfilm/reklamfilm. Gör gärna olika versioner och se om de sprids på olika sätt. Bädda in dina filmer på så många platser som möjligt, t ex din huvudhemsida, bloggar, i PR-utskick etc.
  • Sem / Seo: optimera texter överallt där du kan (tänk inte enbart på sidan som AR-appen ligger på). Byt länkar med partners och leverantörer. I något fall kanske du ändå ska köpa Adwords och detta kan vara landningssidan? (Annonsen ska vara för produkten, inte för AR kampanjen).
  • PR / Bloggar
  • Insatser i den fysiska världen – på Event, annonsering eller skyltar

Etc etc. Lycka till!