Latest Entries

IKEA-katalogen 2013 med Augmented Reality !

Ikea-katalogen 2013 kom idag i brevlådan. Det här året finns den dessutom med i appstore – för den förstärkta versionen.

IKEA gör det här bra. Inget fuzz om augmented reality eller förstärkta verkligheter, utan bara enkla instruktioner: ”Scanna sidan för att se mer.” eller ”Gör så här för att se fler idéer.” (Underförstått medelst IKEA-appen.) Har du ingen smart telefon finns samma filmer att se på ikea.se.

Så här fungerar det

”Håll utkik efter smartphone-symbolen i det övre högra hörnet på vissa sidor i den tryckta IKEA katalogen 2013. Observera att du måste scanna hela sidan för att få tillgång till det extra innehållet – det räcker inte att bara scanna själva symbolen”. På inledningssidorna står det i detalj hur man gör, från det att ladda ned rätt app till att navigera inuti appen. Den tryckta symbolen är enkel och tydlig och det gläder mig verkligen att någon tänkte till och använde en smartphone som symbol / markör för att visa att det finns extramaterial att se – det är väldigt instruerande. Man skulle kunna ha konstlat till det med en videoknapp med ett plus, ett öga, en scanner eller något helt annat.

Överlag tycker jag att det här fungerar riktigt bra. När man öppnar appen får man ett meddelande om att man behöver en bra internetuppkoppling och sedan får man ladda ned 58 MB (vilket ju går bra via WiFi.) Det spännande extramaterialet är bilder, filmer och interaktiva bildmontage eller 3D-modeller. De laddas ganska snabbt och upplevelsen verkar överlag stabil.

Den enda lilla nackdelen är väl att det är en variant av augmented reality som inte utnyttjar den fulla potentialen med AR. Visserligen scannas ett foto (istället för exempelvis en QR-kod eller AR-marker) och på sina ställen läggs grafik i form av en videoplayknapp direkt på (video)bilden och detta är sedan länken till det spännande extramaterialet som visas nästan fullscreen. Istället hade det kunnat finnas en möjlighet att virtuellt placera ut en möbel i det egna hemmet för att prova en placering, en monteringsanvisning i flera steg med objektigenkänning eller varför inte en variant- eller storleksguide.

AR för de många människorna

Jag tycker att det här är ett kul sätt att göra IKEA-katalogsstunden mycket mera levande och interaktiv. Eftersom IKEA-katalogen inklusive app publiceras i 40-talet länder och har en enorm läsekrets är det här troligtvis en riktigt bra sak för att göra Augmented Reality känt för många. Observera att det nog inte blir känt som koncept, men att många människor kan få uppleva funktionen. Eller som någon annan formulerade det: ”Augmented Reality goes vardag”.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Google
 • LinkedIn
 • Skriv ut artikeln!
 • Bloggy
 • Maila artikeln!
 • TwitThis

Metamarknadsföring av Augmented Reality

Din första tanke är att du kan göra något fantastiskt spännande med Augmented Reality och din produkt i en reklamkampanj. Du vill göra något webbaserat och koppla ihop det med en fysisk del av kampanjen t ex en lansering i butik eller kanske en koppling från en annons i ett magasin eller en förpackning. Vad ska du nu tänka på?


Optimera din idé!

Först och främst behöver Augmented Reality-upplevelsen i sig vara ”säljande” och gjord på ett sätt så att man som användare har intresse av att sprida vidare till sin bekantskapskrets eller att själv göra ett återbesök.

 • Ett sätt att uppnå det är att så att säga spelifiera AR-upplevelsen som det populärt heter. Det finns mycket bra information om det här ämnet (gamification) och här är ett exempel på Augmented Reality-marknadsföring med tydlig spelkoppling.
 • Andra sätt är genom att göra din AR-upplevelse till en nytto/funktionsapplikation.
 • Ytterligare ett sätt är att uppdatera budskap i applikationen över tid – man måste gå in vid olika tillfällen för att ta del av det senaste erbjudandet. (Tankeexempel: adventskalender, rabatterbjudande vecka 25 etc).

Okej, det var själva AR-applikationen.

 

Optimera allt annat

Sedan kan du ha i åtanke att en AR-applikation behöver lite kringmaterial som exempelvis en landningssida på Internet för publicering och en instruktions/reklamfilm – så din budget behöver alltså räcka till mer än enbart själva AR-appen. Det går att distribuera applikationen på andra sätt också, men det här är det vanligaste och självklart ska analytics (t ex Google Analytics) kopplas till denna landningssida.

I detta stadium är det så klart viktigt med användarvänlighet och tydlighet för att inte tappa besökaren utan tvärtom fånga den. Det är en konst att göra siter lockande och lättnavigerade och det gäller även filmer. Den här guiden (PDF) är ganska omfattande just för att göra bra instruktionsfilmer. Ok! Nu har du gjort en Grym Augmented Reality-kampanj.

 

Din egen virala AR-kampanj

Dags att luta sig tillbaka och vänta på att den ska bli viral? Det kan ju hända att den blir det. Medans du väntar kan du hjälpa folk att hitta till din applikation och sedan hjälpa dem att sprida vidare den till ännu fler. Här är några bra länkar på ämnet om hur man uppnår digital viralitet: Pay with a tweet är ett bra verktyg, ladda också ned boken och läs sidan 93-133.

 

… och metamarknadsföring

Det blir ett väldigt långt inlägg att redogöra för alla sätt att marknadsföra din skapelse, men min poäng är redan nådd: Generellt på Internet gäller att du behöver hjälpa folk att hitta till din produkt eller ditt budskap och sedan att sprida det vidare – och det gäller även din Augmented Reality-kampanj. Med andra ord kan man nästan se det som ”marknadsföring av marknadsföringen”.

 

Här är några av de verktyg du kan ta användning av.

 • Youtube / Flickr (jobba med ranking och träffar av din instruktionsfilm/reklamfilm. Gör gärna olika versioner och se om de sprids på olika sätt. Bädda in dina filmer på så många platser som möjligt, t ex din huvudhemsida, bloggar, i PR-utskick etc.
 • Sem / Seo: optimera texter överallt där du kan (tänk inte enbart på sidan som AR-appen ligger på). Byt länkar med partners och leverantörer. I något fall kanske du ändå ska köpa Adwords och detta kan vara landningssidan? (Annonsen ska vara för produkten, inte för AR kampanjen).
 • PR / Bloggar
 • Insatser i den fysiska världen – på Event, annonsering eller skyltar

Etc etc. Lycka till!

 

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Google
 • LinkedIn
 • Skriv ut artikeln!
 • Bloggy
 • Maila artikeln!
 • TwitThis

Om Augmented Reality för proffsFör att köpa eller göra Augmented Reality är det bra att känna till vad det finns för begränsningar och möjligheter. Ett vanligt misstag är att man ‘drar hela konceptet över en kam’ och då blir nyttan rätt otydlig. Som koncept är AR oerhört kraftfullt, men som med allt annat gäller det att hitta rätt tillämpning för rätt situation och målgrupp. Med det här inlägget vill jag belysa och bemöta några några av de vanligaste frågorna jag brukar få och läsa om när det gäller Augmented Reality.

Augmented Reality eller ‘förstärkt verklighet’ visas i huvudsak på tre sätt, på:

 • Mobil handenhet = smartphones eller pads (eller AR-glasögon)
 • Persondator = på bärbar eller stationär dator, via internet.
 • Fristående ”system” = d v s tv-skärm/bildskärm/projektion. Ses ofta i butik, på event eller i skyltfönster/på stan men kan också vara helt fristående.

Augmented Reality för de här olika tillfällena / platserna har alla tre lite olika förutsättningar, och de produceras på olika sätt. Förutom det uppenbara som att de används vid olika tillfällen, har de också lite olika tekniska egenskaper som behöver tas hänsyn till.

Jag delar upp förutsättningarna i tre olika kategorier: produktion, teknik, användning.Produktion

”Vad kostar det?” Förenklat kan man säga att en AR-produktion ligger kostnadsmässigt och kunskapsmässigt på samma nivå som vilken annan ”rich media” eller interaktiv-media-produktion som helst. Sättet du väljer att producera på ger olika resultat och kanske komplexitet i lösningarna.

För att göra en jämförelse – en reklamfilm kan du spela in lätt med din mobiltelefon, redigera med ett gratisprogram och publicera på Youtube. Eller så kan du anlita en producent som tar fram allt material från grunden, producerar filmen, anpassar för olika skärmar och plattformar och kanske till och med distribuerar den till olika mediehus. Med andra ord, processen går att göras enkel eller avancerad. Själva produktionen kan du göra enkelt själv med ett befintligt publiceringsverktyg (Layar, Hoppala, Wikitude, Junaio), eller så kan du använda ett utvecklingskit, eller du kan programmera alltihop själv från grunden.Användning

Först vill jag belysa skillnaden mellan begreppen ‘marknadsföring’ och ‘reklam’. Augmented Reality är ett flexibelt koncept som kan användas för att berika användarens upplevelse på många sätt – det måste inte vara i klassisk reklamkampanjsform.

När gemene man tänker på reklam tänker de spammiga budskap i mängder som blinkar och allmänt gör intrång där det inte är uppskattat. Vi ska inte glömma bort att god reklam är önskad, intelligent och icke påträngande.

 • Mobil handenhet – användning

Just i dagarna talas det mycket om Augmented Reality på iPad2, eftersom den nyligen släppts i USA. Det framhålls hur bra det är med storleken på skärmen för upplevelsen av AR-materialet. Man får bättre plats, och rutan på en mobiltelefon är ju så liten. Jag menar istället att på samma sätt som ”den bästa kameran är den du har med dig”, är den bästa skärmen den som finns i din hand när du vill använda den. Är du hemma är det kanske din iPad2, är du ute på stan kanske det går alldeles utmärkt med din mobiltelefon. Och du kanske inte väljer att testa Raybans solglasögon ute på stan, utan istället tar upp din telefon för att hitta närmaste SevenEleven. Med andra ord, inget är sämre än det andra utan det beror helt på användarsituationen vilket som är ‘rätt’.


Mer intressant är då en annan användartröskel – den inbyggda onaturligheten i att ta upp vår telefon, hålla upp den framför ögonen och betrakta vår omgivning så att säga genom telefonen. Rörelsen är precis den vi gör när vi ska ta en bild med en kamera eller filma en videosnutt. Men… den rörelsen har vi ju inga problem med att göra.

AR-appar för mobiltelefoner kanske ska vara väl avvägda så att konsumtion i nämnd app sker i rätt tidsenhet. Jag kan nog tänka mig ett och annat AR-spel som kan få mig att använda telefonen som spelkonsol under en längre stund, men om jag befinner mig på stan kanske det är en snabbare informationshämtning jag som konsument vill ha. Vidare arbetas det en hel del på andra AR-gadgets runt om i världen.

 • Persondator – användning

Så här i Augmented Reality’s ungdom finns det några olika sätt att trigga en AR-upplevelse. Det kan vara med hjälp av en ”markör”, en så kallad AR-marker alternativt en bild. Det kan även vara rörelser/mönster eller andra så kallade naturliga triggers. Eller så använder man GPS/kompass/accelerometer/gyroskop. Den svart/vita AR-markern är väl använd av den enkla anledningen att det är billigare och enklare att producera en augmented reality-applikation med en sådan.
”Det finns en hel del människor som inte har en skrivare hemma och dessutom är det ett litet projekt att skriva ut en marker för att sedan hålla upp den framför kameran”.


Det finns lite lösningar och de är:
– Tryck markern på produkten, i en annons, katalog eller en broschyr som sedan mottagaren får rent fysiskt.
– Nämn att användaren kan visa upp markern från sin mobiltelefon för att slippa skriva ut
– Använd inte en AR-marker utan istället en bildbaserad marker, och ta då ett motiv som alla redan har tillgång till, exempelvis en sedel eller en förpackning
– Använd istället bildbaserad eller rörelsebaserad AR

 • Fristående system – användning

”Vem ska rent fysiskt gå fram till en annonspelare och vilja få ett budskap?”

Det är nog upp till reklammakaren att skapa rätt innehåll för situationen, men jag är helt säker på att det går att göra god utomhusreklam även med hjälp av AR. Ta också i beräkningen att det inte behöver vara just en annonspelare som du aktivt interagerar med. Tänk om det är en företagspresentation som förstärks med digital information, eller en informationsskärm på ett museum (2:00) dit man per se gått för att få lära sig något? Eller kanske är det en faktabank på ett turistmål. Det finns helt säkert tillfällen då vi vill ha digital information till oss, oavsett om det är i reklamform eller i faktaform.
 

Teknik

Förutom en skärm behövs en gynnsam omgivande miljö, en god internetuppkoppling och hårdvara och mjukvara som klarar kraven. Här listar jag några saker att tänka på för varje kategori:


 • Mobil handenhet – teknik

• GPS Är inexakt vilket gör att upplevelsen blir bättre om motivet också kan vara det

• Internetupkoppling Det behövs en bra uppkoppling för att skicka koordinater till applikationen löpande, och i vissa fall kanske även för annan information

• Hårdvara & mjukvara Kameran, processorkapacitet, batteritid, sensorernas precision – har de vad som krävs?


 • Persondator – teknik

• Webkamera För det första måste användaren ha en webkamera, och sedan påverkar kamerans kvalitet resultatet


• Internetupkoppling Om inte all information ligger i en applikation som användaren först laddar ned lokalt på sin hårddisk, så behöver informationen streamas i realtid. Det ger en viss begränsning i storlek.

• Avståndet Om du vill placera ett motiv längre ifrån behöver du en bättre kamera eller en större marker

• Ljusförhållande Eftersom en webkamera ska läsa in triggern, och eftersom datorn ska kunna räkna ut placering efter konturer eller kontraster, så fungerar det inte med för stark eller för svag ljussättning

• Tracking av rörelser & objekt Processorkrävande och lite komplext, men kul!

 • Fristående system – teknik

• Kameran Kamerans placering är inte alltid helt självklar och påverkar vinkeln som materialet visas.


• Skärmar Fortfarande väldigt dyra, speciellt i större storlekar


• Ljusförhållande Med fördel något dämpad belysning av samma anledning som vanligt med projektorer


• Hårdvara Tänk på att en spelkonsol och en separat specialkamera har bra prestanda

 

Du driver utvecklingen

Så, sammanfattningsvis finns det en hel del tekniska och fysiska begränsningar med Augmented Reality, men det finns också flera fördelar. På något sätt brukar vi lära oss att arbeta kring en del betingelser och andra försvinner i takt med att nya lösningar dyker upp. Vad sägs om hemsidor i specifika pixelupplösningar vs HTML5? Eller kass upplösning på film som är fullt acceptabelt på Youtube? Exemplena är många.

Som koncept sett är Augmented Reality definitivt framtiden. Eller en liten del av framtiden iallafall – med tanke på vidden av den digitala interaktion vi redan nu ser som är möjlig, förutsatt att teknisk och digital innovation får fortgå.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Google
 • LinkedIn
 • Skriv ut artikeln!
 • Bloggy
 • Maila artikeln!
 • TwitThis

Mobile World Congress 2011:


15-17 februari (förra veckan) besökte jag Mobile World Congress i Barcelona, den största mobilmässan i världen. Mina huvudintressen förutom att inpireras av det nyaste inom telekom var Augmented Reality, att leta väldesignade montrar och och nätverka med förbokade och nya kontakter.

Augmented Reality

Vad gäller Augmented Reality var det några insikter som stack ut:

 • Augmented Reality fanns med bland flera föredrag, se nedan.
 • Många hade i sin personliga profil  (MWC’s community) registrerat intresse just om augmented reality
 • Det fanns endast ett fåtal leverantörer för mobil AR på plats.
 • AR i presentationssyfte i montrar lyste med sin frånvaro

Här är några exempel på vad jag tycker att de kunde ha gjort.


De två mest intressanta föredragen om Augmented Reality var:

”Augmented Reality. Is Reality Ready to be Augmented?”

Layar, Lonely Planet, Metaio och Qualcomm stod på scen. Här talades det om huruvida tekniken i telefonerna ännu är tillräckligt utvecklad för den kraft som faktiskt krävs vad gäller batteritid etc, och om denna marknad isåfall skulle drivas av små entreprenörsföretag eller av stora innehållsleverantörer eller mobiltelefonstillverkare.

Nästa högintressanta föredrag såg tyvärr inte jag, det hette:

”Mobile Innovation: A Vision of 2020.”

TAT, Sony Ericsson, Nokia, AT&T och ett litet danskt interaktionsdesignföretag som heter IDKUL stod för presentationerna. Lade ni också märke till hur många nordiska länder som representerade i denna framtidsvision?

Monterdesign

Montrar då? Eftersom jag varit delaktig i framtagandet av Telecas monter vill jag ju gärna framhålla den och malmöföretaget Redloop med sin fina motion graphics presentation. Det fanns också många ”maffiga” grandiosa montrar exempelvis Alcatel Lucents, som var säkert 300 kvm stor och var byggd som en promenad i ett stiliserat djurskrov. Android-montern stack ut som en av de allra mest lekfulla, med en egen rutchbana och interaktiva inslag som Make your own Android, en smoothies-bar etc.

Några personliga favoriter var en monter som var klädd i levande vita tulpaner, och så förstås Sony Ericssons / Ericssons VIP-lounge med temat: ”Ideas under construction”. Hela montern var byggd i ganska ruffa material (very sustainable = applåder!) och vägen dit var en lång korridor med reaktiv lounge-musik och vacker belysning. Mycket stämningsfullt. Inklusive en alldeles ljuvlig Tapasbar (maten).Nätverkandet

Det bästa på resan, förutom de inspirerande människor jag mötte på Sony Ericsson och Teleca, var några affärsänglar från Abu Dabi, en industridesigner som lät oss smaka de underbaraste sydspanska läckerheterna Calçotts, och så min personliga vän designchefen Jeanna Kimbré som utforskade mässan med mig. En komplimang för Jeanna men som är roligt rent generellt sett också, var att Sony Ericssons telefoner (kanske främst Experia Play) ansågs vara de hetaste på hela mässan till stor del just på grund av designen. Scalado var ett annat Lundaföretag jag mötte.

Xperia Play MWC2011

Xperia Play framgångsrik på MWC2011

Jag fick också chansen att provköra Parrots augmented reality ”Drone”, som är en helikopter som man styr med hjälp av sin iPhone, och även spela virtuella AR-spel med. Tjoho!

Parrot Augmented Reality Drone


På det hela taget var MWC 2011 en spännande upplevelse och ”väldigt mycket kostym för pengarna”.


Website: www.mobileworldcongress.com
Twitter:
@MobileWorldLive
Hashtags: #MWC2011 #MWC11
Facebook: http://www.facebook.com/mobileworldcongress

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Google
 • LinkedIn
 • Skriv ut artikeln!
 • Bloggy
 • Maila artikeln!
 • TwitThis

Augmented Reality for iPhone

ARToolKit is a computer vision tracking Action Script 3 library that allows for the creation of Augmented Reality iPhone-applications that overlay virtual imagery on the real world.

Making augmented reality in flash environment is getting more and more popular every day and Action Script 3 classes that supports this technology are growing daily giving the developers the possibility to create more and more advanced applications.

The virtual world is becoming more real.

The newly released ARToolKit Version 4.4 is made to work with iPhone something that  many developers waited for since Apple opened its platform to third-party development tools such as Adobe. Also this version of ARToolKit supports Away 3D 3.3 giving us more tools for creating a 3D scene and its features (previous versions were supporting only Papervision 3D Class).

Guestblogger: Aleksandar Predragovic, learning AR-programming at SweetAR

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Google
 • LinkedIn
 • Skriv ut artikeln!
 • Bloggy
 • Maila artikeln!
 • TwitThis

Augmented Reality-konferens, sthlm 25/10 2010

Några gånger per år ordnar företaget Atomer & Bitar konferenser kring intressanta teman, som de anser särskilt heta och som har anknytning till den digitala världen. Förra veckan var det dags för en om Augmented Reality.

Jag var inbjuden att tala på konferensen på Spårvagnshallarna – tillsammans med sex andra personer från Sveriges Augmented Reality-scen. Alla hade vi varierande koppling till Augmented Reality; det fanns interaktivitetsforskare, AR-producenter och representanter från kundsidan med egna färdiga projekt. Totalt var det ett sjuttiotal deltagare, också de med olika bakgrund. Bland gästerna sågs representanter från kommuner, privata företag och organisationer.

Tre höjdpunkter

Magnus Axholt från Linköpings universitet berättade om utmaningen att hitta en smidig interaktion mellan människa och maskin. Vi fick även se ett flertal exempel och skarpa projekt under dagen, bland annat det välkända och framgångsrika ”Plug into the smartgrid”, som digitala och svenska byrån ‘North Kingdom’ producerat för General Electrics. På eftermiddagen berättade sedan Alex Olwal, doktorand på KTH, om interaktion med digital data nu och i framtiden – om touchscreens, 3D-perspektiv, digitala ytor och immateriella skärmar.

Video: Alex Olwal från KTH berättar om framtidens skärmar på konferensen om Augmented Reality.


Själv talade jag om vad som är och inte är Augmented Reality, i relation till sådant närliggande som kanske kan verka vara det (annan digital interaktion, t ex med 3D-hologram, touchscreens eller liknande).

Mot slutet av dagen berättades det om två stycken exempel på mobila AR-applikationer. Dels en för marknadsföringen av Göteborg i projektet ”Go:teborg”, på plattformen Layar. Och dessutom berättade Christer Pettersson från Eniro om AR-mobil-apparna ”Eniro Live” och ”Eniro på sjön”.

AR-glasögon en fluga?

Det jag själv tar med mig från dagen är Magnus Axholt och Alex Olwals poänger om vikten av smidig interaktion mellan människa och digital data, företrädelsevis utan adderandet av fysiska objekt (unobtrusive objects). Båda uttryckte skepticism mot nyligen lanserade ‘AR-glasögon’, just för att de utgör ett användningshinder i sig. (Not: Augmented Reality-glasögon adderar digital grafik på det som bäraren av glasögonen ser i synfältet.)


Syftet med konferensen

På det hela taget var dagen mycket intressant, och jag hoppas att vi får se fler konferenser av Augmented Reality i Sverige. Det är hur kul som helst att se det stora intresset både från enskilda personer och kommersiella företag eller institutioner som vill marknadsföra och utveckla sina produkter med hjälpa av olika slags ”live-tjänster”.

Som jag ser det behövs det både fler producenter och köpare ar AR, så är du intresserad av en genomgång av Augmented Reality just för marknadsföring så tar jag an mig sådana uppdrag mot ersättning. Maila din förfrågan på info@SweetAR.com

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Google
 • LinkedIn
 • Skriv ut artikeln!
 • Bloggy
 • Maila artikeln!
 • TwitThis

Förslag på AR-standard


Vad roligt det är att se ett helt nytt medielandskap växa fram, och jag tänker förstås specifikt på en liten del av allt detta som är just förstärkt verklighet (AR).

Det har talats om att en av svårigheterna med spridningen av Augmented Reality är detta med interopabilitet och standarder. Dels standarder för AR-program/verktyg, men även AR-läsare (programmet du i vissa fall behöver för att kunna se AR-applikationen), standarder för innehåll/tjänster och sist men inte minst för kommunikation.

Standarder för kommunikation gör det lättare att beskriva Augmented Reality för andra, och gör det lättare att hitta och att sälja applikationer. Jag skulle vilja starta en diskussion bland marknadsförare och AR-intressenter om hur vi förklarar för andra vad AR är. Har du inte försökt förklara med ord, men sedan varit tvungen att ta fram mobiltelefonen för att visa i praktiken? Och då visar du Layar, Acrossair eller Wikitude. I bästa fall svenska exempel: Västtrafiks i Göteborg ”Hållplats SE”, Malmö-festival-lagret på Layar, Eniro på Sjön eller Sweden Fuel Stations AR.

Augmented Reality i ord

Här är ett förslag (en hisspitch) på en muntlig något förenklad beskrivning av AR i försäljningssyfte, för någon i arbetslivet:

Förenklat kan man säga att Augmented Reality är en sorts ‘Live-reklam’. Du kan visa upp din produkt eller ge ett budskap i datorn, på ett sätt som är mer kopplat till tiden och platsen. Tänk dig att din kund kan se sig själv i datorns kamera samtidigt som den får interaktiv, digital information från dig i bild. Det är alltså ett sätt att föra samman den digitala världen med den virtuella. Man kan se det med kameran i mobiltelefonen eller i datorn.

Augmented Reality-ikon/symbol

Vad gäller en AR-innehåll vill jag ha en märkning eller en funktionsknapp så att man ser direkt ‘detta är ett utökat innehåll’. Symbolen för ‘video’, eller ‘spela video’ på internet är en Play-knapp, och som jag ser det är AR något man kan se ungefär som en video fast att det är i betraktarens egna omgivande miljö, i realtid och med digitalt extramaterial. Därför tycker jag att det kan illustreras med en playknapp och ett plustecken. Här är mitt utkast på en symbol för Augmented Reality, som på svenska översätts till ”utökad verklighet”:

Vill du använda denna ikon?

Ett av de världsledande företagen i världen angående Augmented Reality, Total Immersion publicerade för något år sedan en egen ikon för AR, OBS syftet var inte att göra den till standard, och det verkar heller inte som att deras ikon fick någon direkt spridning. I mitt tycke är det för att den inte relevant för konsumenten, för att det inte är en funktionsknapp och för att den kräver förkunskap om vad som komma skall.

Har du en bättre version eller vill du använda ikonerna i ditt projekt? Varsågod! Skicka ett mail till info@sweetAR.com så skickar jag dig filerna.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Google
 • LinkedIn
 • Skriv ut artikeln!
 • Bloggy
 • Maila artikeln!
 • TwitThis

The Virtuality Continuum

Keiichi Matsuda recently uploaded the excellent film ”Augmented City (in 3D)” to Youtube, illustrating ‘a future world overlaid with digital information, whose built environment can be  transformed at the touch of a few buttons’.

This blog is usually in swedish, but for this post i’ll write in english.

The film itself is well made, and the general idea appeals to me a lot (of course) in a conceptual way it kind of rhymes with my own personal future vision (although another execution) . The presentation is splendid of viral reasons using the upcoming ‘hype of presentation styles’: 3D. It’s just a film in the right time, visualizing the dawn of mixed reality to come. I hope it’ll spread and grow ideas in peoples mind.

Here’s a link to Mr Matsudas inspiring blog aswell: http://keiichimatsuda.tumblr.com

Now, to the point

My concern is that many people won’t understand the perspective in this movie, and would mistakenly believe that Augmented Reality can be seen and interact’ with right in front of the person, in real world, like holograms or equivalent. Until Augmented Reality-glasses or even AR-lenses (!) comes off strong, no digital data can be stroke as in the Augmented City-film on 1:22, unless there’s a screen or something to project it onto. The idea of man walking on a pavement, choosing his own scenery is brilliant. Although this performance we would perhaps have to wait a VERY, very long time to achieve… in real world that is.

Many ”trailers” for AR mixes the concepts, which I believe easily can confuse spectators. This example from the mobile phone manufacturer Sony Ericsson, has the mentioned reality-twist at the very end (appr. 1:00), when the so called AR-tester quickly shifts assignment – to become a part of the advert.

Model, explaining the terms

There’s a very good and simple model to describe the differen stages of virtuality, and i have had a trainee write about it on this blog before in swedish. It’s called the Virtuality Continuum and it describes a gliding spectrum between The Reality (IRL), Augmented Reality (AR) and Augmented Virtual (AV), Virtual Reality (VR).

The model is to be read as this – as soon as the reality is virtualized, the concepts are comprised by the term Mixed Reality.

In other words:

 • Reality (IRL) The meat world, with real persons, in realtime. ;)
 • Augmented Reality (AR) when a person can interact with overlayed data or graphics on to a representation of real world (filming) in realtime, seen on a screen or some sort of display/media. Example: Try out any Augmented Reality service of your choice. A computer based example: www.weareautobots.com
 • Augmented Virtuality (AV) when the virtual environment is augmented by realworld objects or actions. Example: try out a motion or object-controlled game, for example Kinect for Xbox 360
 • Virtual Reality (VR) computer-simulated environments reacting in realtime, seen on some sort of display/screen/media. Example: for example the webbased VR-game Second Life.
 • Mixed Reality (MR) a term comprising all virtual terms above. From Wikipedia the merging of real and virtual worlds to produce new environments and visualisations where physical and digital objects co-exist and interact in real time. For swedes, here’s a link to a text about a Mixed reality party a beautiful example on Mixed Reality, and for international languages use Google Translate.

Augmented (Hyper) Reality

So, between fully virtual and fully real-world, there’s several variations. ”Augmented City” is a great visualization of the concept, and in the end Keiichi Matsuda even names his vision ”Augmented (Hyper) Reality”. Very good and noticeable, if you ask me.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Google
 • LinkedIn
 • Skriv ut artikeln!
 • Bloggy
 • Maila artikeln!
 • TwitThis

AR i marknadsföring – exempel

Jag bara älskar nya sätt att distribuera musik, t ex med hjälp av Augmented Reality och mobiltelefoner.

Så här ska det göras: Släpp en pressrelease, twittra och facebooka så att folk hittar till din iPhone/Android-app där du har gjort en skiv-specifik app. Applikationen innehåller några musikspår, videon, ett bildgalleri, ett nyhetsflöde och såklart länkar till alla platser där dina fans kan följa, heja på och dela info om ditt band. Synth duon Monarchy (Monarchysound, London) är ett exempel på en sådan alldeles lysande lansering. (Men det finns fler coola! Ladda t ex ned Air’s ”Love” på appstore, som gjorts med käraste RJDJ.)

Förutom ovanstående har Monarchy även lanserat en Augmented Reality del i sin app som de kallar ”vault”, i vilken man ska fotografera en speciell ‘nyckel’. Genom bildigenkänning låses avdelningen upp och man får tillgång till exklusivt extramaterial… om man är en lycklig som har nyckel vill säga! Jag hittade den inte, men gissar att nyckeln återfinns på någon flyer, specialinbjudan eller eventuellt på en kampanjsite som de publicerat via någon av de digitala medierna som gruppen finns på. Ett alldeles utmärkt exempel på nyttan med Augmented Reality.

Modern digital marknadsföring av musik

Snabb sammanfattning av de digitala platser Monarchysound valt att synas på:

• Egen hemsida
• Iphone-app
• Twitter
• Facebook
• Myspace
• Youtube
+ Digital PR

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Google
 • LinkedIn
 • Skriv ut artikeln!
 • Bloggy
 • Maila artikeln!
 • TwitThis

Tissot på stan

För en tid sedan lanserade Tissot en Augmented Reality applikation på webben, där besökaren kunde skriva ut ett AR-märke, klippa kring en streckad linje och linda märket i form av en klocka runt handleden.

När man sedan visade upp märket framför webkameran på den speciella AR-webbplatsen kunde man testa olika armbandsur direkt på sin handled. Det funkade väldigt bra! Prova själv här om du vill www.tissot.ch/reality (Undersöker om kampanjen har avslutats eller om det är tillfälligt avbrott på länken). Så här såg det ut i alla fall:

Hursomhelst, idag fick jag veta att de även nyttjat AR-appen som grunden för ett event på stan, nämligen via ett skyltfönster, då förbipasserande fick möjlighet att prova klockor – och byta färger, storlekar och modeller. Detta är exempel på Augmented Reality för två av tre användningsområden: Web och PoS (point of sale). Det tredje är Mobila applikationer.

AR kan produceras för 3 ”plattformar”

1. Web.
På en hemsida som visas på en dator/persondator

2. Mobiltelefon
För mobiltelefoner och andra handburna enheter

3. PoS – för skärm eller ”slutna system”
PoS betyder point of sale, d v s på plats för köpet, köpstället. Men det som avses här är ett vidare begrepp, som omfattar t ex spelkonsoler, skärm/tv-skärm/projektionsytor och liknande. Den stora skillnaden är att betraktaren endast interagerar via en skärm (och kameran), eller att systemet inte behöver vara uppkopplat till internet.

Det är ganska stor skillnad på produktionssätt, men i en del fall (inte i alla) är det väldigt lätt att även implementera på en annan.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Google
 • LinkedIn
 • Skriv ut artikeln!
 • Bloggy
 • Maila artikeln!
 • TwitThis


Copyright © 2004–2009. All rights reserved.

RSS Feed. This blog is proudly powered by Wordpress and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez.